Szparagi z soczewicą

3 porcje

SKŁADNIKI
  • 150 g zielonej soczewicy Ecolicious
  • 10 szt szparag
  • 6-8 szt suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 czosnek
  • 1/2 cytryna
  • woda

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Soczewicę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Podczas gotowania soczewicy dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory zalewę z pomidorów oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  3. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając. Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie
  4. Kiedy szparagi są miękkie, odcedzamy je i dodajemy do soczewicy, gotujemy jeszcze przez chwilę