racuchy_z_kaszy_gryczanej

RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ

4-6 porcji

SKŁADNIKI
  • 300 g kaszy gryczanej prażonej Ecolicious
  • 1 duży ziemniak obrany
  • 2 jajka
  • 50 g mąki gryczanej
  • 1 por pokrojony w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kasze przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. Ścieramy ziemniaka na grubej tarce oraz rozgniatamy ząbek czosnku
  3. Do ugotowanej kaszy dodajemy jajka, ziemniaka, mąkę, czosnek, por, dodajemy sól i pieprz oraz dobrze mieszamy
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy racuchy
  5. Upieczone racuchy wyciągamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym
  6. Wkładamy blachę do piekarnika na 5 min w temp. 180 C