Bobofrut z kaszą owsianą

4 porcje

SKŁADNIKI
  • 100 g kaszy owsianej Ecolicious
  • 1 duża marchewka
  • 1 duże jabłko obrane bez pestek
  • 1/4 główki kapusty czerwonej
  • mieszanka ziaren sezam, słonecznik
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego 6%
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielone zioła suszone
  • opcjonalnie łyżeczka cukru brązowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kaszę owsianą prażymy na suchej patelni przez 3 minuty po czym zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut
  2. Kaszę podczas gotowania podlewamy wodą, warzywa myjemy, kapustę szatkujemy drobno
  3. Marchew oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  4. Na suchej patelni podprażamy ziarna
  5. W miseczce łączymy kaszę z warzywami, doprawiamy przyprawami, cytryną i ewentualnie cukrem